Nog geen duidelijkheid over accommodaties
Zoals eerder gemeld heeft de ‘werkgroep GA!’ de gemeenteraad gevraagd een principekeuze te maken uit twee varianten voor een duurzame toekomst van de accommodaties in Gorssel. De werkgroep is er zelf niet in geslaagd tot een unanieme keuze te komen. Het resultaat van een Beeldvormende Tafel op 9 november 2020 en de discussie over een motie van GroenLinks tijdens de daaropvolgende raadsvergadering was, dat de fracties meer tijd nodig hebben om tot een afgerond oordeel te komen.
Meesprekers
Tijdens de Beeldvormende Tafel op maandagmiddag 9 november 2020 konden raadsleden vragen stellen aan wethouder en meesprekers. Onder de laatsten waren Otto van Harmelen (werkgroeplid namens de Dorpsraad Gorssel), Rob de Winter (werkgroeplid en vertegenwoordiger van de sportaccommodaties) en Tim Dieperink (vertegenwoordiger van Gorsselse jongeren).
KloofBij de meesprekers werd de kloof tussen de werkgroepleden snel duidelijk.
Otto van Harmelen verdedigde de voorkeur van het dorp, zoals gebleken uit de voorbereidingen van het Dorpsplan: de variant met nieuwbouw van school, renovatie sporthal en aanbouw van extra ruimte op locatie van ’t Trefpunt. Argumenten daarvoor zijn dat voorzieningen, waaronder de school, in het centrum moeten blijven. Daardoor zijn ze bereikbaar voor iedereen, zeker ook voor ouderen. Financieel is deze variant ook gunstig, en bovendien zou vestiging van een MFA met sportvelden de ruimte voor woningbouw aan de rand van het dorp beperken.
Rob de Winter wilde de raadsleden overtuigen van de voordelen van een MFA. Hij benoemde de voordelen van clustering. Onder meer kunnen de locaties van Trefpunt en school beschikbaar komen voor herontwikkeling voor woningbouw. Ook Tim Dieperink en Jasper Pott (geen lid van de werkgroep), die meespraken namens de jongeren in Gorssel, zijn voorstander van een MFA. In Gorssel is voor jongeren geen huisvesting te vinden; daarmee hou je krimp en vergrijzing in stand. Ook zij vinden dat woningbouw op vrijgekomen locaties hier verandering in kan brengen.
Vragen van de fractiesDe VVD wilde eerst een uitgebreidere cijfermatige onderbouwing zien alvorens een standpunt te bepalen, Groen Links dacht dat een MFA duidelijk door het dorp werd afgewezen en D66 vroeg zich af of een referendum een goed idee zou zijn. Op beide laatste vragen reageerde De Winter dat er zich langzamerhand enthousiasme voor een MFA begon af te tekenen en een referendum wees hij af.
Uiteindelijk kondigde Groen Links een motie aan voor de raadsvergadering later op de dag.
Motie
De motie van GroenLinks (mede-indiener was Gemeentebelangen), had als strekking dat een MFA niet wenselijk en niet haalbaar is en niet verder in de plannen betrokken zou moeten worden; in de motie wordt het college verzocht om zo snel mogelijk, maar uiterlijk de eerste helft van 2021 met een voorstel naar de raad te komen, waarin tenminste duidelijkheid wordt geboden omtrent de toekomst van de Vullerschool en ‘t Trefpunt. De andere partijen wilden echter meer tijd om een oordeel te kunnen vormen en steunden de motie vooralsnog niet. Daarop trok GL de motie in: tijdens een volgende raadsvergadering zal de motie opnieuw worden ingediend.
Duidelijkheid is er dus voorlopig nog niet.
Redactie Gorssel
9 november 2020