“Het is fijn om iets voor anderen te betekenen”

Gepost in Nieuws

In september 2020 begon Stichting Welzijn Lochem (SWL) met het werven van nieuwe ‘Netwerk­coaches’, speciaal getrainde vrijwilligers die mensen op basis van hun wensen en levens­verhaal helpen bij het versterken of uitbreiden van hun sociaal net­werk. De netwerk­coach werkt daarbij volgens de methode ‘Natuurlijk, een netwerk­coach’. De methode is ontwikkeld door Mantel­zorgNL en bij SWL is deze methode aan­gepast aan de situatie in de gemeente Lochem.
Gorsselnaar Arjen de Haan is een van de netwerkcoaches die vanuit SWL actief zijn.

Iets voor anderen betekenen
Netwerkcoach klein"Het is fijn om iets voor anderen te betekenen"In de rubriek ‘Vrijwilliger centraal’ in de Berkelbode van 13 januari 2020 vertellen Arjen en een col­lega in een interview met Anne Huren­kamp over hun ervaringen. In het interview zegt Arjen onder meer: “Ik doe al jaren vrijwilligers­werk, maar dat is vooral voor mensen om me heen en voor goede doelen. Via Stichting Wel­zijn Lochem kwam ik terecht in het Maatjes­werk. Deze vrijwilligers­functie als netwerk­coach zie ik nu als een mooie vervolg­stap om op een nieuwe manier iets voor anderen te kunnen betekenen.” 

Zelfvertrouwen
Alles begint met het opbouwen van een band. Arjen: “In ons contact met een dee­lnemer volgen we een stappen­plan. Eerst kijk je waar iemand op dat moment in zijn of haar leven staat. Ik begeleid­de een vrouw die steeds tegen negatieve situaties in haar net­werk bleef aanlopen. Samen hebben we langzaam maar zeker in beeld gekregen dat ze ook nog veel oude vrienden had, die meer voor haar konden beteke­nen dan de mensen met wie het steeds mis liep. Opeens kwam het inzicht dat ze haar focus moest ver­leggen.” 

Geduld en een open houding
Als netwerkcoach moet je het fijn vinden anderen gedurende een aantal maanden te helpen. Geduld hebben, iemand de ruimte geven om zijn verhaal te delen, een open houding hebben. Arjen: “Ik vind het prettig dat ik een deel­nemer kan helpen weer zelf­redzaam te worden, maar dat ik vervolgens ook weer een traject met iemand af kan sluiten. Zo’n persoon kan daarna weer verder. Ik reali­seer me altijd dat werkelijk iedereen in een isole­ment kan raken. Wat vanzelf­sprekend is, kan ineens weg­vallen.” 

Meer weten?
Interesse in of meer weten over netwerkcoaching? Neem dan contact op met Goverien Teerds, coördinator van de netwerk­coaches bij Stichting Welzijn Lochem, tel.: 0573- 297000 of e-mail:
.


Gorssel, 15 januari 2020

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail