Opnieuw uitverkochte zaal voor Pluspunt

Gepost in Nieuws

Bomans
In  een verduisterde zaal in 't Trefpunt zitten circa 90 mensen muisstil te luisteren naar het verhaal van Niels Klinkenberg, lid van het Godfried Bomans Genootschap, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de schrijver. De zaal is helemaal vol. Te laat komers worden tot hun teleurstelling teruggestuurd: voorschriften van de brandweer. “Volgende keer vroeger aanwezig zijn!” De zaal zit echt gebiologeerd te luisteren naar de superenthousiaste ‘Bomansfanaat’. Alles wat Bomans maar geschreven heeft, is geweldig en aan de hand van Klinkenbergs verhalen geloof je dat. Je merkt ook herkenning in het publiek: bij bijvoorbeeld Pa Pinkelman is er enthousiast geroezemoes.
De spreektijd van Klinkenberg zou een uur zijn, maar door zijn enthousiasme en het aan zijn lippen hangende publiek wordt het al snel anderhalf uur. Dan grijpt Janny Eshuis (een van de bestuursleden van Pluspunt) in: er moet nu echt een punt achter gezet worden, want de lunch wacht. Niels Klinkenberg wordt hartelijk bedankt, met cadeau, en het publiek applaudisseert enthousiast.

    
    Pluspunt 1

    Pluspunt 2
     Een succesvolle combinatie: interessante
     lezing en lekker eten bij Pluspunt in
     't Trefpunt.
   

Lunch
Op naar de lunch, zeg maar rustig klein diner. Op het menu staat: vooraf salade en broccolisoep, hoofdgerecht varkenshaas met romige champignonroomsaus met spekjes, bloemkool met kerriesaus en gebakken aardappelen of frites. Ook hier kon niet iedereen mee-eten, in het restaurant kunnen 60 personen eten en de animo was (begrijpelijk) groter. De mensen weten al precies hoe het gaat, per tafel wordt er in harmonie eten gehaald bij de opschepbalie. Er zijn deze keer een paar nieuwkomers, die speciaal voor de lezing over Godfried Bomans zijn gekomen, maar het merendeel komt hier al geruime tijd, sommigen al jaren. Er komen zelfs mensen uit Ugchelen, Apeldoorn, Diepenveen, Deventer en Lochem.
Voor € 9,50 krijg je een kop koffie, een lezing, een tweegangen menu en een glas wijn.

Geen subsidie
De organiserende dames Janny Eshuis, Mianti Reinders en Louise Pielage, beantwoorden de vraag: “Worden jullie dan gesponsord of gesubsidieerd?” met: “Nee, geen subsidies en geen sponsoren en dat willen we zo houden. We zijn kostendekkend. Alles draait op vrijwilligers, met een vast bestuur”. Dit bestuur zorgt voor de thema's, de pr en de financiën en vraagt vaste bezoekers of ze bardienst willen doen; er is een vijftiental gastvrouwen, deze zorgen er voor dat de tafels gedekt zijn, schenken koffie en drank en ruimen tafels af, en laten de tafels netjes achter. Deze dames hebben ongeveer tweemaal per jaar bardienst.
Ook de kok Bertus Broyl doet zijn best, vaak past hij zijn menu aan aan het thema; bijvoorbeeld bij Adriaan van Dis ging het over Zuid Afrika, er staat dan ‘boboti’  op het menu, bij het thema Oostbloklanden was er Hongaarse goulash en bij een lezing door een oud-kapitein, een ‘captain’s dinner. Bij Bomans kon hij even niets speciaals bedenken, maar over het menu van vandaag is iedereen zeer te spreken. 

Pluspunt
Je merkt dat Pluspunt Gorssel  een enorm sociaal gebeuren is, mensen leren elkaar kennen. Het niveau van de lezingen ligt hoog. Het eten aan een tienpersoons tafel is lekker en gezellig. Alleenstaanden, vriendinnen, stellen voelen zich thuis en vinden het prettig dat ze die dag niet meer hoeven te koken. Mensen ontmoeten elkaar en er ontstaan nieuwe contacten. Men kijkt al weer uit naar de volgende lezing op 20 maart door drs. Jos Paardekooper over Hilary Mantel (2x Booker Prize).

Petje af voor de organisatie.

www.pluspuntgorssel.nl

 

Gorssel.nl
6 maart 2013 

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail