Boek over geschiedenis Het Hassink in Epse

Gepost in Nieuws

Op 8 maart 2013 is tijdens een sfeervolle bijeenkomst in de kerk van Epse het boek ‘Geschiedenis van Het Hassink in Epse’, geschreven door Epsenaar Johan de Jong, ten doop gehouden. Het boek is vanaf zaterdag 9 maart verkrijgbaar bij onder andere boekhandel Bechtle in Gorssel. Gorssel.nl woonde de presentatie in Epse bij.

   
   HassinkBoek325
    Omslag van het boek. Klik op de afbeelding
    voor historische foto's van Het Hassink.
   

Het Hassink
Het boek brengt de geschiedenis van het landgoed, zijn bewoners en de historie van de boerderijen die bij Het Hassink hoorden, fraai in beeld. Jan Terlouw schreef het voorwoord.
In het eerste deel wordt de ontwikkeling van het landgoed beschreven, die rond 1200 begon en doorloopt met vrij recente ontwikkelingen rond het Hassinkbos. Deel twee bevat vier uitvoerige biografieën van bewonersfamilies. In deel drie zijn zestien boerderijen beschreven die langere tijd bij het landgoed hebben behoord. Ook personeelsleden van Het Hassink passeren de revue.

Klein dorp, veel gebeurd
Tijdens de presentatie van het boek, die tot stand kwam in samenwerking met de Dorpsraad Epse/Joppe en de Historische Vereniging De Elf Marken, gaf auteur Johan de Jong een levendige beschrijving van de totstandkoming van het boek, waar hij zes jaar aan gewerkt heeft. Veel archiefonderzoek maakte daar deel van uit, maar ook voerde hij gesprekken met enkele nazaten van bewoners van Het Hassink en met bewoners van boerderijen. Daarbij ontdekte hij dat in de loop van de geschiedenis veel gebeurd is in het dorp, dat er ogenschijnlijk zo slaperig bij lag en ligt. Oorlog, veroveringen en brandschatting, maar ook bijzondere daden door gewone mensen, aldus De Jong.

Rode beuk
Hij bedankte onder heel veel anderen ook voorzitter van de Dorpsraad Henk Hietbrink, ‘autochtone Epsenaar’ (in tegenstelling tot de schrijver zelf). Hietbrink was immers goed op de hoogte van cultuurhistorie en natuur rond Epse. De Dorpsraad bood Johan de Jong een rode beuk aan, ter vervanging van de gekapte boom op het landgoed. De Jong benadrukte nog eens dat hij zijn plannen om  Het Hassink weer in  ere te herstellen, nog niet heeft opgegeven. Deze plannen stuitten eerder op onneembare financiële barrières.

Menselijke maat
Jan Terlouw hield vervolgens een gloedvol pleidooi om meer aandacht te schenken aan het cultureel eigene van de mens. “De mens is waar zijn lagere school heeft gestaan”, waar hij vandaan komt en waar hij zich gelukkig heeft gevoeld. “Geen misverstand, ik ben een Europeaan”: grote verbanden kunnen economisch van nut zijn, maar de menselijke maat moet niet vergeten worden.

Het boek
Het boek is vanaf zaterdag 9 maart onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Bechtle in Gorssel.
Het telt ongeveer 300 bladzijden en circa 400 illustraties, met achterin een losse, uitneembare kaart met de omgeving van Epse en aan de andere kant de veilingkaart van 1919, toen Het Hassink in 200 percelen werd verkocht. De prijs van het boek is € 29,50.


Gorssel.nl
9 maart 2013

 HassinkBoekGr

HassinkOudGR1

HassinkOudGR2

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail