Aanstormend jong talent op 'Dichterbij de IJssel'

Gepost in Nieuws

Niet alleen Bruno Prent, de winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2012 met zijn hiphop band Flow&Co, maar ook drie leerlingen van de J.A.de Vullerschool doen mee aan Dichterbij de IJssel. Hun gedichten staan met 50 andere in het boekje dat aangeboden wordt aan de Lochemse wethouder cultuur Wilma Heesen. Qua leeftijd komt het hele spectrum aan bod.  

   DichterIJsselPoster300px
    Poster van Dichterbij de IJssel.
    Klik voor vergroting en tweede blad
  

Spectaculaire opening
Tijdens de opening van Dichter bij de IJssel zondag 26 mei vanaf 15.00 uur is de jeugd is ook troef. Zoveel mogelijk kinderen helpen Isala, de stroomgodin die de IJssel verbeeldt, Dichter bij de IJssel op een originele en verrassende wijze te openen. Zij spreekt het publiek in versvorm toe (tekst van Henk van Rossum). In gezelschap van twee jonge hofdames neemt zij het publiek na de ceremonie mee naar de Zorgtuin.
Theatermaakster Wilma Makkink heeft er samen met Sander van Voorst een aantrekkelijk spektakel van gemaakt. Geen saaie, serieuze plechtigheid, maar de vrolijke klanken van koperblazers  zullen aan de boorden van de IJssel klinken, naast de zang van de Neighboursisters met een IJssellied, speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd en geschreven door Christien van Poppel uit Lochem.
Na afloop kan het publiek naar de Zorgtuin voor de eerste expositie, om naar gedichten te luisteren of naar het dorp wandelen.

De route
Hoe komt je op het idee om een 5 kilometer lange wandeling langs IJsselgedichten van de IJssel via de Zorgtuin naar het hart van Gorssel en terug te realiseren. Henk van Dort lanceerde dit idee van zo’n gedichtenwandeling, het kwam spontaan bij hem op. Bij de Historische Vereniging en bij de VVV vond zijn idee weerklank. Nu het zo ver is, kan men zich over het resultaat verbazen. De etalages van 35 winkeliers en nog eens vijf exposities zijn opgetuigd met gedichten en gezichten. Er doen vijftien dichters mee en ruim 30 kunstenaars. De expositie duurt van 26 mei t/m 23 juni. Bij de VVV en de meeste ondernemers is gratis een routebeschrijving verkrijgbaar met informatie over de diverse locaties is, zolang de voorraad strekt.

Steun van alle kanten
Voor de financiering deed men niet zonder succes een beroep op de gemeente en het Fonds 1819. Ook het fonds van de Stichting Boerboom – Den Daas en de Rabobank verleenden een bijdrage. Een blijvend aandenken is het 64 bladzijden tellende boekje dat vol staat met gedichten, schilderijen en foto’s van de IJssel en omgeving. Bijdragen van A.L. Snijders, Evelien van Dort, Ton Luijten, Dinie Hiddink, Jaap Nijstad, Bruno Prent en Steven van Campen markeren de zeven secties waarin het aanbod aan gedichten en gezichten is geclusterd. Het boekje zal vanaf zondag voor € 10,- bij diverse winkeliers op verschillende locaties in Gorssel te koop zijn,

Nog vier weken activiteiten
Wie met het Dommerholtse Veer overvaart, kan ook nog naar het Museumcafé De Kribbe, dat deelneemt aan deze manifestatie. 
In de tuin van Het Noorsche Huis in Gorssel vindt op vrijdag 31 mei een muziek- en poëzieavond plaats (kaarten bij de VVV verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt). 
In het kader van Dichterbij de IJssel worden in het vestzaktheater de Veldhof in Gorssel op 2, 9 en 16 juni om 15.00 uur buitengewone voorstellingen gegeven met als titel: Gevleugelde Changementen, muziek (piano) en ooievaren. Er zijn max. 25 plaatsen per voorstelling beschikbaar, reserveren via 06 33 70 63 59 bgg 06 44 80 66 71.
Op 7 juni opent Kunstgalerij Lenten in Epse een tentoonstelling met topkunstenaars die zich eveneens door de IJssel lieten inspireren.
Marianne Gerestein, Veerweg 1, Gorssel houdt op zondag 16 juni open tuin en exposeert daar al haar werk met betrekking tot de IJssel.
Tijdens Buitenkunstig Gorssel zullen de dichters voordragen uit eigen werk in de Wereldwinkel.

De slotmanifestatie van Dichterbij de IJssel vindt plaats in de Tipi Tent  naast het Tramstation. Daar geeft Bruno Prent geeft een voorstelling vanaf 16.00 uur met zijn formatie Flow&Co met hiphop. In Gorssel krijgt naast de doorgewinterde kunstenaar ook het aanstormend jong talent de aandacht en ruimte die ze verdienen.

 
Gorssel, 24 mei 2013

 

DichterIJsselPoster2a

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail