Boekenmarkt bij de Molen druk bezocht

Gepost in Nieuws

Het koude weer op zondag 26 mei weerhield belangstellenden niet naar de boekenmarkt bij molen Geertruida Cornelia in de Eesterhoek te komen. Bezoekers zijn zeer te spreken over de jaarlijks terugkerende boekenmarkt: het is gezellig, er is een grote  variatie aan boeken, je kunt prima koffie drinken en een lekkere pannenkoek eten.

Vaste bezoekers
Boekenmarkt20135325Foto's: Femke Beijnvoort. Boeken, pannenkoeken, en de prachtige molen Geertruide Cornelia zijn de hoofdingrediënten van de jaarlijkse boekenmarktSommige liefhebbers komen hier al jaren, zoals een echtpaar uit Friesland dat al achttien jaar komt. Dat is ook niet zo gek als je de sortering boeken bekijkt, voor leuke prijzen. Alles is keurig op thema gesorteerd, bijvoorbeeld treinen, luchtvaart, theater, koningshuis, creatief, oorlog, topografie, kunst, spannend, romans, literatuur etc. etc. Voor ieder wat wils.

Gezellige bedrijvigheid
Boekenmarkt201323325Bij de ingang staat een partytent waar koffie en thee geschonken wordt en waar pannenkoeken gebakken worden: natuurlijk van eigen meel. De geur komt op je af, voor € 3,00 heb je een heerlijke spekpannenkoek. Er gaan op zo'n dag veertien kg meel en vier kg spek door heen, dat zijn heel wat pannenkoeken!
De Nederlandse Bijenhouders Vereniging staat er ook met diverse honingproducten. De bijen­houders doen hun best om nieuwe leden te krijgen. Verder zijn er voor de thuisbakkers diverse soorten meel te koop.
Kortom: een gezellige bedrijvigheid bij de ingang van de boekenmarkt.

Opbrengst is voor de molen
De grote organisatoren achter deze markt zijn het molenaars­echtpaar Trudie van Issenhoven en Bertus ten Have. Ongeveer twintig jaar geleden kochten zij de molen en destijds was er een aardig bedrag nodig om de molen te kunnen opknappen. Dat opknappen doet Bertus allemaal eigenhandig, maar dan nog kost het een hoop geld. Tja, hoe kom je daaraan? Een neef van Trudie had een antiquariaat en bracht hen op het idee om een boekenmarkt te organiseren.
Negentien jaar geleden begonnen ze met de eerste boekenmarkt in een tent van 10 x 5 m, bij de molen. Vier jaar later was de beurs zo’n succes, dat er een andere locatie moest komen.  Buurman Gerrit Boschloo bood het gebruik van de nabijgelegen schuren aan. Hier wordt de boekenmarkt nu al zo’n veertien jaar gehouden. Twee ruime schuren, die door het jaar heen vol staan met machines, worden leeggeruimd en klaargemaakt voor de beurs.

Vrijwilligers
BoekenmarktMolen325Het werk wordt natuurlijk niet meer door Trudie en Bertus alleen gedaan. Inmiddels is er een team van 40 vrijwilligers ingeschakeld: familie, buren en vrienden. De neef van Trudie sorteert, selecteert en prijst de boeken, die bijna dagelijks kosteloos worden afgeleverd bij Trudie en Bertus. Dat moet goed gebeuren, want het mag volgens Bertus geen rommelmarkt worden. Er is een team dat helpt met in- en opruimen van de schuren en er is een groep dames verant­woordelijk voor de catering.
Meestal wordt de markt gehouden op de derde zondag van mei, tenzij dat samenvalt met eerste Pinksterdag: dan is de markt  een week later.  De markt begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Alles wordt daarna door het team keurig opgeruimd, de boeken worden voor volgend jaar opgeslagen in de maalderij. Als alles aan kant is, nodigen Trudie en Bertus de vrijwilligers uit om een borrel te drinken en te komen eten boven in de maalderij.

“Erg gezellig”, zegt Trudie lachend.
  

 
Redactie Gorssel.nl
27 mei 2013

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail