Eeuwfeest ‘Het Noorsche Huis’ in stijl gevierd

Gepost in Nieuws

    NoorscheHuisKL (1)

In een stijlvolle ambiance is vrijdag in Gorssel het 100-jarig bestaan van Het Noorsche Huis gevierd. Het geluid van saxofoon en blokfluit mengde zich moeiteloos met dat van de kikkers in de vijver en de merels in de walnotenboom. Poëzievoordrachten kregen tussen de bloeiende irissen extra kleur. Buren, dorpsgenoten en vrienden uit stad en ommeland zaten zichtbaar te genieten op de terrassen en het gras. Het smaakte naar meer!  Speciaal voor de gelegenheid schreef Jacobus Trijsburg een gedicht ‘Het Noorsche Huis, Gorssel aan de IJssel’ dat begint met de zin ‘De molen weg dit huis nog hier..…’ Het gedicht is te lezen en een fotoimpressie is te zien op de website www.noorschehuis.nl.
 

   
    NoorseHuis klein
Het Noorsche Huis, anno 1913
Het Noorsche Huis is in 1913 gebouwd, waarbij de onderdelen van dit landhuis in pakketvorm uit Noorwegen zijn aangevoerd. In dezelfde tijd zijn in Nederland ongeveer 25 van deze houten huizen door een Noorse bedrijf geleverd. Hiervan bestaan er nog maar enkele, en daardoor is dit nog vrijwel originele huis zeer zeldzaam. Er waren drie types. Hier staat een drakentype. Het betreft volgens de Noorse mythologie een goedaardige draak. In de topgevels zijn vier drakenkoppen te ontdekken.

Het Stay Okay Hostel 'De Kleine Haar' (jeugdherberg) in de Kring van Dorth is een soortgelijk huis. Dit gebouw heeft eerst in Diepenveen gestaan. Het was rond 1905 door de Noorse koning aan het koninklijke huis geschonken als een jachthuis voor de opperhoutvester. In 1924 is dit houten huis, ook een drakentype, gekocht door Tutein Nolthenius en verplaatst naar de Kring van Dorth. In 1932 werd het een jeugdherberg.


Gorssel, 2 juni 2013
  

NoorscheHuisKL (3)

NoorscheHuisKL (4)

NoorscheHuisKL (5)

NoorscheHuisKL (2)

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail