Zorgtuin Gorssel had actief tuinseizoen en zoekt versterking

Gepost in Nieuws

De Zorgtuin aan de IJssel kijkt terug op een actief tuinseizoen. Henk van Dort, coördinator van de Zorgtuin, doet verslag van de hoogtepunten van een enerverend Zorgtuinjaar. Verder meldt hij dat de tuin op zoek is naar een (vrouwelijke) vrijwilliger met enthousiasme voor en affiniteit met de doelstelling van de Zorgtuin.

Opening
De officiële opening van de Zorgtuin op 21 juni 2013 werd door heel veel dorpsgenoten bezocht. De organisatie is zeer erkentelijk voor de bijdragen ten behoeve van een ontmoetingsbank voor de tuin. De bank is gerealiseerd door Maarten Kien.

Icoonproject en Kroonappel
ZorgtuinAug13 325pxDe Zorgtuin is verkozen tot ‘Groen Dichterbij Icoonproject Gelderland 2013’ en heeft daardoor een landelijke voorbeeldfunctie voor andere initiatieven. Er was veel belangstelling in de vorm van bezoekers, een filmopname (zie onderaan dit artikel) en interviews. Daarnaast werd het jongerenproject van de Zorgtuin bij de Kroonappelverkiezing van het Oranje Fonds dit jaar door de bewoners van Lochem gekozen tot mooiste sociale jeugdinitiatief.  

Dichterbij de IJssel
‘Dichterbij de IJssel’, de culturele wandeling met gedichten en gezichten over de IJssel en omstreken, paste bij de doelstelling van de Zorgtuin en de expositie op de tuin trok dan ook veel geïnspireerde bezoekers. De saamhorigheid inspireerde jong en oud in het dorp om mee te werken, de band met het dorp en de IJssel is hierdoor versterkt.

Jeugdeducatie
De Zorgtuin verzorgt als ‘buitenleslokaal’ van de Vullerschool jeugdeducatie, onder meer over het leven en laten leven van de bijen. Een schoolklas kweekt pompoenen op de tuin voor de voedselbank in Zutphen, een maatschappelijk project waar kinderen veel plezier aan beleven en waarmee ze hun sociale horizon verbreden. 

Sociale cohesie
Van de rolstoelvriendelijke plantbakken op de tuin, met steun van sympathisanten gerealiseerd, wordt door ouderen dankbaar gebruik gemaakt. Dit jaar is de Zorgtuin ook nog een officieel onderdeel van het activiteiten programma van het zorgcentrum de Borkel geworden.
De tuin wordt in de toekomstvisie van de Dorpsraad omschreven als een initiatief dat de samenhang in het dorp versterkt.

Vrijwilligers
Afgelopen twee jaar brengt een vijftal Veerwegbewoners, als vrijwilligers van de zorgtuin, trouw de zelfgekweekte bloemen naar de Borkel en naar ouderen in de buurt.

Voor het enthousiaste ‘bloemengroepje’, dat tevens de jeugdeducatie verzorgt, is de Zorgtuin op zoek naar een vrouwelijke vrijwilliger met enthousiasme voor en affiniteit met de doelstellingen van de Zorgtuin. De inzet vraagt om 2-3 uur op de vrijdagmiddag. Interesse? Kom gerust eens langs op de vrijdagmiddag.

Informatie
Iedereen is welkom op de Zorgtuin. Voor informatie en openingstijden zie www. stichtingmunira.nl 

 
Gorssel, 22 augustus 2013

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail