Babyneushoorn 'Ortus' in tuin van Museum MORE

Ortus - Miriam Knibbeler 2015 -  Museum MORE - totaal achterVanaf 4 augustus 2015 is het eerste buitenbeeld te zien in de museumtuin van Museum More in Gorssel: babyneushoorn Ortus van Miriam Knibbeler. In aanwezigheid van zijn ‘artistiek moeder’ kreeg Ortus een plek in de museumtuin. Het is het eerste buitenwerk van de kunstenares en ook het eerste kunstwerk in te tuin van het museum.

Ortus
Ortus (Latijn voor geboorte, oorsprong en nieuw leven) is het eerste buitenwerk van de kunstenares en haar eerste werk van dit flinke formaat. De babyneushoorn heeft een afmeting van 310 x 240 x 110 cm en is gemaakt van polyester en piepschuim. Museum MORE verwierf het werk, dat tot en met 3 augustus 2015 te zien was bij de openluchttentoonstelling ‘Beelden in Leiden’. Daar groeide Ortus snel uit tot publieks-lieveling en bleek een magneet voor selfiemakers. Knibbeler won zondag 2 augustus de publieksprijs van het Leidsch Dagblad.

‘Geboortelijkheid’
Miriam Knibbeler: “Ortus laat niet alleen zien hoe mooi het leven is, maar ook hoe kwetsbaar."
Ortus - Miriam Knibbeler 2015 - Museum MORE totaal zijInspiratiebron was de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt, die niet de sterfelijkheid maar de ‘geboortelijkheid’ van de mens centraal zette, het vermogen om processen te beginnen en veranderingen teweeg te brengen. De andere reden waarom ik heb gekozen voor een witte neushoorn is omdat een geboorte voor deze soort van enorm groot belang is. Ze worden zeer ernstig bedreigd en wereldwijd zijn er nog maar enkele over. Ergens hoop ik, tegen beter weten in, iets van een 'geboorte energie' voor de witte neushoorn de wereld in te sturen met dit beeld. Door de grootte van de neushoorn wil ik ook deze noodzakelijkheid benadrukken. Iemand zei dat als je er bij stilstaat dat de neushoorn vrijwel is uitgestorven, dat de 'making of' al een bezwerende performance op zich is. En zo voelde het ook voor mij”.

(Foto's:  Museum MORE)

Miriam Knibbeler
Ortus - Miriam Knibbeler 2015 - Museum MOREMiriam Knibbeler(1981, Wellington, Nieuw-Zeeland) studeerde in 2012 af aan Academie Minerva en woont en werkt in Groningen. Knibbeler boetseert voornamelijk mens- en dierfiguren van was. Haar wezens lijken uit een andere wereld te komen, een oude wereld van herinneringen, dromen en mythes. Zachtheid en sterfelijkheid zijn een terugkerend thema bij Knibbeler.


Gorssel, 4 augustus 2015

 

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail