Vaarwel gemeentehuis, welkom museum

Rode loper

Dorpsbijeen-044Tijdens een zeer druk bezochte feestelijk bijeenkomst op 28 december konden de Gorsselnaren voor de laatste keer het oude gemeentehuis bezoeken. De Dorpsraad had de bijeenkomst georganiseerd met als doel iedereen in staat te stellen de ‘overgang’ van oud naar nieuw mee te maken. Van oud: het gebruik als gemeentehuis, naar nieuw: de toekomstige functie als museum voor realistische kunst. Ook presenteerde de Dorpsraad het concept van het nieuwe Dorpsplan, waar iedereen een zienswijze op kan geven.

De rode loper lag uit, een prachtig bloemstuk (van de hand van Esther van der Vlugt) stond bij de hoofdingang, de kerstboomlichtjes waren aan: zeer velen namen de ‘deftige’ entree, die anders alleen bij trouwerijen gebruikt wordt. Binnen was het al meteen een gezellige drukte. Want vol was het, zeer vol. Naar schatting gaven een kleine vijfhonderd inwoners en andere bezoekers gehoor aan de uitnodiging die door de Dorpsraad en de gemeente gezamenlijk was verstuurd. Voor een hapje en een drankje was gezorgd en gemeentebode Henk Groot Hulse hield voor de laatste keer toezicht. 
 
Koor en oude film

Dorpsbijeen-040De hal (die vast nog nooit zoveel mensen had ontvangen) was versierd, er was door Carlijn de Vries een nostalgisch gedicht op een van de muren gekalligrafeerd, het koor Swing Cooperation stond klaar op de trap, en bovenaan die trap draaide een oude film van de Gorsselse samenleving in 1952. Na de opening door Dorpsraadvoorzitter Hans Geerlink vertelde burgemeester Frans Spekreijse over de geschiedenis van het gebouw (het had in 1912 maar een haartje gescheeld of Eefde was de plek voor het gemeentehuis geworden). Kernwethouder Wilma Heesen complimenteerde de Dorpsraad met haar werk en de organisatie van de bijeenkomst.

Daarna gaf Karin Komdeur in de trouwzaal een presentatie van de belangrijkste bevindingen in het nieuwe Dorpsplan. Helaas was er vanwege de grote drukte niet voor iedereen plaats. De Dorpsraad is verheugd over het aantal reacties op het Dorpsplan tijdens de bijeenkomst en vanwege het enthousiame voor de plannen onder de bevolking is de termijn voor het indienen van reacties verlengd tot 26 janauti 2013. Meer hierover op de website van de Dorpsraad.

Bij de ‘gewone’ ingang van het gemeentehuis was nog een presentatie van de museumplannen te zien. 
 
Kinderkunstwerk

Dorpsbijeen-020En de kinderen? Al die kinderen (wel 75) renden bij aankomst meteen door naar het nieuwere deel van het gebouw. Daar konden ze zich helemaal uitleven op het beschilderen van ‘muren en glazen’. En wat is er nou mooier…  Onder leiding van Maaike ter Harmsel, Wilma Makkink en Corlies de Vries ontstonden er de leukste schilderstukken.

Dorpsbijeen-057Kantoorboekhandel Bechtle had vriendelijk geholpen bij het leveren van de verf. Ook aangrenzende vertrekken werden onder handen genomen (er is een mooi lamellenschilderij gemaakt). Het is de bedoeling dat met de foto’s van de kinderkunstwerken een boekwerk wordt samengesteld, dat aan het museum wordt aangeboden. Fotografe Janny Schiphorst heeft zich de volgende morgen nog eens uitgebreid met het fotograferen van de kunststukjes bezig gehouden. 
 
Ontmoeting

Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was ‘ontmoeting’. En daaraan is, gezien de grote opkomst, ruimschoots voldaan.
  

  
Redactie Gorssel.nl
29 december 2012

  

Deel deze pagina

Deel op FacebookDeel op TwitterStuur een link van deze pagina per e-mail